The Sweet Release of Death

Bij de naam The Sweet Release Of Death zul je je aanvankelijk afvragen: “Wat is dat voor stelletje mistroostige doemdenkers?” Schijn bedriegt soms… Neem bijvoorbeeld het Japanse shintoïsme, waarin de dood wordt beschouwd als het overwinnen van je sterfelijkheid, niet als troosteloos einde.

De muziek van The Sweet Release Of Death is evengoed niet zwart-wit te noemen. Alicia Breton Ferrer (zang/basgitaar), Martijn Tevel (gitaar) en Sven Engelsman (drums) vormen samen een grillige oerkracht vol grijstinten noise rock, shoegaze en post-punk, met zo nu en dan een gitzwarte korrel zout. Nummers die de grens tussen eeuwige liefde en verknipte obsessie wegvagen en de Dag des Oordeels heugelijk verwelkomen als een grandioos blockbusterspektakel.

In 2014 nam The Sweet Release Of Death debuut Bulb op in de Next To Jaap Studio van Corno Zwetsloot, voormalig gitarist en producer van Space Siren. Uiteraard is de invloed van Space Siren goed hoorbaar bij The Sweet Release, met name hoe de drie bandleden elkaar – zoals een echte noiseband betaamt– op het scherpst van de snede op de hielen zitten.  Een groepsdynamiek die onbevangen uit elkaar spat en weer samensmelt, bijna als een zwerm razende insecten.

Begin oktober verschijnt het gelijknamige tweede album van The Sweet Release Of Death bij Subroutine Records en Katzwijm Records. Als je Bulb een bundeling spontane eureka-momenten kunt noemen, dan heeft het drietal op de nieuwe langspeler voor het eerst een scherp en samenhangend geheel weten te realiseren. Met producers Tammo Kersbergen (I Am Oak) en Floyd Atema (Herrek) achter de knoppen past The Sweet Release dit keer een breder ‘hi-fi’ geluid toe, een enorme sprong ten opzichte van de gruizige sound van weleer. Het eerste voorproefje is het hysterische ‘Smutek’, een heuse orkaan van unheimische noise-gitaren en glitchy stuiptrekkingen.

Agenda

Sat
07 Oct
The Sweet Release of DeathBrigantArnhem Tickets
Wed
25 Oct
The Sweet Release of DeathGrauzone x SuBmarine Den Haag Tickets